Kleurenbeeld omzetten in zwart-wit met Photoshop

Met de zwart-witaanpassing kunt u een kleurenbeeld omzetten naar grijstinten, terwijl u de volledige controle behoudt over de manier waarop individuele kleuren worden geconverteerd. U kunt de grijstinten ook aanpassen door een kleurtint op de afbeelding toe te passen, bijvoorbeeld om een sepia-effect te creëren.

Doe een van het volgende:
Klik op het zwart-witpictogram in het paneel Aanpassingen.
Kies Laag > Nieuwe aanpassingslaag > Zwart-wit. Typ in het dialoogvenster Nieuwe laag een naam voor de aanpassingslaag en klik vervolgens op OK.
Photoshop past een standaard grijswaardenconversie toe.

Opmerking: U kunt ook kiezen voor Afbeelding > Aanpassingen > Zwart-wit. Houd er echter rekening mee dat met deze methode de beeldlaag direct wordt aangepast en de beeldinformatie wordt weggegooid.

(Optioneel) kies een voorinstelling voor zwart-wit in het menu Vooraf ingesteld in het paneel Eigenschappen.

In het paneel Eigenschappen past u de conversie handmatig aan met de kleurenschuifregelaars, past u een automatische conversie toe of selecteert u een eerder opgeslagen aangepaste mix.

Vooraf ingesteld menu

Selecteer een voorgedefinieerde grijstintenmix of een eerder opgeslagen mix. Om een mix op te slaan, kiest u Opslaan in zwart-wit in het paneelmenu.
Automatisch

Stelt een grijswaardenmix in op basis van de kleurwaarden van de beelden, waardoor de verdeling van de grijswaarden wordt gemaximaliseerd. De Auto-mix levert vaak uitstekende resultaten op, of kan worden gebruikt als uitgangspunt voor het aanpassen van grijswaarden met behulp van de kleurenschuifregelaars.
Kleurenschuivers

Pas de grijstinten van specifieke kleuren in een afbeelding aan. Sleep een schuifregelaar naar links om de grijstinten van de oorspronkelijke kleur van een afbeelding donkerder of juist lichter te maken.
Om een bepaalde kleurcomponent aan te passen, selecteert u het gereedschap voor het aanpassen van de afbeelding en klikt u vervolgens in de afbeelding. Sleep naar links of rechts om de kleurenschuifregelaar voor de overheersende kleur op die locatie aan te passen, waardoor de afbeelding donkerder of helderder wordt.

Klik op de knop Reset om alle kleurenschuifregelaars terug te zetten naar de standaard grijswaardenconversie.

Voorbeeld: Deselecteer om het beeld in de oorspronkelijke kleurmodus te bekijken.

Om een kleurtoon toe te passen, selecteert u Tint. Om de kleur van de tint te verfijnen, klikt u op de kleurstaal om de Kleurkiezer te openen.